Fietsverlichtingsactie 2016

Op zaterdag 5 november wordt de jaarlijkse regionale fietsverlichtingsactie gehouden. Fietsers kunnen dan gratis hun verlichting laten controleren en zonodig laten repareren.

Nu de dagen weer korter worden, is het extra belangrijk dat het licht op je fiets het doet. Daarom organiseren gemeenten, Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland in Holland Rijnland, samen met tientallen rijwielhandelaren, op zaterdag 5 november weer een fietsverlichtingsactie. Bij de rijwielhandelaren en bij stands van de Fietsersbond in Alphen aan den Rijn en Oegstgeest kunnen fietsers dan hun verlichting laten controleren. Wanneer reparatie nodig is, hoeft men alleen het materiaal te betalen, en dus geen arbeidsloon. Bij de stand aan De Vest in Alphen aan den Rijn kunnen fietsers ook de postcode in hun fiets laten graveren.

In de week van 7 t/m 12 november kan men ook nog bij de deelnemende rijwielhandelaren terecht. Die geven dan 10% korting op de totale kosten (materiaal plus arbeidsloon) van reparatie van fietsverlichting.

In Bodegraven-Reeuwijk en Leiden is de actie een week eerder. Op zaterdag 29 oktober is er een stand van de Fietsersbond aan de Beestenmarkt in Leiden, en kan men terecht bij zes rijwielhandelaren in Bodegraven-Reeuwijk en Leiden.

Het is de bedoeling dat de politie na de actie gericht gaat controleren op werkende verlichting. Een extra reden om alles op orde te krijgen, want de boete voor onverlicht fietsen bedraagt EUR 55,-.


De stand bij De Vest in 2015.

De regionale fietsverlichtingsacties sluiten aan bij de landelijke fietsverlichtingscampagne van de Fietsersbond onder het motto `Ik wil je zien' en de campagne van de ROV's onder het motto `Ik val op'.

Meer informatie:

Overzicht van acties en locaties

Deelnemende rijwielhandelaren


Voor meer informatie over de motivatie, de historie en/of de uitvoering van de fietsverlichtingsactie kunt u contact opnemen met , namens de Fietsersbond betrokken bij de organisatie. U kunt natuurlijk ook een van de stands of rijwielhandelaren bezoeken.

De regels voor fietsverlichting

Wanneer moeten je lichten aan?
- 's Nachts (juridisch gesproken: tussen zonsondergang en zonsopkomst).
- Bij ernstig belemmerd zicht overdag, bijvoorbeeld bij dichte mist.

Wat is er verplicht?
- Wit of geel licht voor, rood licht achter.
- Licht moet recht vooruit/achteruit schijnen.
- Licht mag niet knipperen.
- Licht moet aan de fiets of bovenlichaam of rugzak bevestigd zijn (dus niet aan hoofd, armen of benen).
- Licht moet goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.
- Reflectie achterop (rood, niet driehoekig), op de trappers (geel) en op de zijkant van de wielen of banden (wit of geel).

Sinds 1 november 2008 is het officieel toegestaan om losse lampjes aan de romp te bevestigen. Het is dus niet meer verplicht dat de lampjes aan de fiets zelf vastzitten. Belangrijk is echter wel dat de lampjes goed zichtbaar zijn. Verder zijn lampjes aan armen en benen, knipperende lampjes en lampjes in de verkeerde kleur nog steeds niet toegestaan.

Boetes

Ondeugdelijke verlichting € 55,--
Ondeugdelijke rode retroreflector € 35,--
Geen wielreflectie € 35,--
Geen trapreflectie € 35,--
Bron: Openbaar Ministerie, 7 september 2016.

Verwijzingen


Laatste wijziging, 2 november 2016 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn