Amerikalaan kan nog beter; kruising met Weteringpad wordt veiliger

Langs een deel van de Amerikalaan komen betere voorzieningen voor fietsers. Toch is de Fietsersbond niet helemaal tevreden, omdat er volgens ons meer mogelijk is. Ook de veiligheid bij de kruising met het Weteringpad laat te wensen over, maar daar gaat iets aan gebeuren.

Een van de knelpunten in de Top 10 van onze knelpuntennota voor Alphen aan den Rijn is de Amerikalaan. Fietsers moeten deze weg delen met veel auto's, zeker sinds hij is doorgetrokken naar de Leidse Schouw/Flemingweg. De auto's rijden ook vaak hard op deze uitvalsweg. Wij pleiten daarom in de knelpuntennota voor een vrijliggend fietspad langs de hele Amerikalaan.

In een persbericht van 29 april 2010 kondigt de gemeente enkele verbeteringen voor fietsers op de Amerikalaan aan. Er zou onder andere een nieuw fietspad komen ter hoogte van het nieuwe sportpark Kerk en Zanen. Toen wij begin september 2010 eens informeerden bij de gemeente wanneer dat fietspad er nu zou komen, kregen we tot onze verbijstering te horen dat het fietspad van de baan was: de plannen waren gewijzigd, en het zou blijven bij de aangelegde fietsstroken. Aanleiding voor ons om een brief naar de gemeente te sturen.

Omdat de gemeente onze brief serieus nam, duurde het wat langer om hem te beantwoorden. Eind februari 2011 kwam het antwoord: Tussen de Vroonhoevelaan en de Renaissancelaan verandert er niets aan de fietsstroken. Tussen de Renaissancelaan en het Weteringpad (ter hoogte van het nieuwe sportpark dus) komt er alsnog een tweerichtingsfietspad langs de Amerikalaan, aan de zijde van het sportpark. Daarnaast komen er vanaf de Vroonhoevelaan drie fietsvriendelijke rotondes in de Amerikalaan. Deze aanpassingen zullen de komende jaren in fasen worden uitgevoerd.

De Fietsersbond vindt het geplande tweerichtingsfietspad absoluut een verbetering, hoewel het een beetje vreemd is dat er op het verlengde van de Amerikalaan, langs de Flemingweg, een tweerichtingsfietspad aan de andere zijde van de weg ligt. Door de rotondes, waarop de fietsers gewoon voorrang zullen hebben, hoeft het echter niet lastig te zijn om de Amerikalaan over te steken.

De Fietsersbond betreurt het echter dat er tussen de Vroonhoevelaan en de Renaissancelaan geen vrijliggende fietspaden gaan komen. We vinden het een gemiste kans voor de verbetering van de veiligheid, omdat er voldoende ruimte voor is.

Wanneer het tweerichtingsfietspad langs het sportpark er is, kunnen fietsers ter hoogte van het Weteringpad oversteken naar de andere zijde van de Amerikalaan, om hun weg te vervolgen via het tweerichtingsfietspad langs de Flemingweg. Bij deze oversteek hebben de fietsers weliswaar voorrang op de automobilisten op de Amerikalaan, maar dat krijgen ze niet automatisch. Doorgaande fietsers op het Weteringpad hebben daar nu al last van, met aanrijdingen als gevolg. Daarom hebben we op 30 juni 2011 een nieuwe brief naar de gemeente gestuurd.

De gemeente had kennelijk enige tijd nodig om hierover een besluit te nemen, maar half december 2011 kregen we goed nieuws te horen: er komt een betere drempel in de Amerikalaan bij de kruising met het Weteringpad, het fietspad wordt ter plaatse rood gemaakt, en de maximumsnelheid op de Amerikalaan wordt daar verlaagd naar 30 km/uur. De Fietsersbond is hier blij mee, omdat het het fietsen op die plek veel veiliger maakt. De maatregelen worden naar verwachting in de zomer van 2012 uitgevoerd. (nieuw, 18 januari 2012)


Laatste wijziging, 18 januari 2012 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn