Steekterbrug kan beter voor fietsers

De komende jaren wordt de Steekterbrug in Alphen aan den Rijn vervangen. De plannen voor de nieuwe brug kunnen volgens de Fietsersbond op diverse punten verbeterd worden. We hebben daarom in november 2014 een brief met suggesties naar de provincie gestuurd.

Achtergrond

De fietsroute bij de Hefbrug en de Steekterbrug in Alphen aan den Rijn is de Fietsersbond al jaren een doorn in het oog. Fietsers tussen Gouwsluis en Berendrecht moeten hier een grote omweg maken, met veel klimmen en dalen, omdat er alleen aan de zuidzijde van de Hefbrug en de oostzijde van de Steekterbrug een fietspad ligt. In onze knelpuntennota uit 2009 stond dit punt op nummer 2 in de Top 25.

In de praktijk rijden sommige fietsers via het voetpad aan de westzijde van de Steekterbrug. Dit is officieel niet toegestaan, en niet zonder risico.


Fietsers op het voetpad aan de westzijde van de Steekterbrug (archieffoto voor de laatste reconstructie van de autoweg).

Iedereen beseft dat er een andere oplossing moet komen. In het bijzonder moet er een fietsroute komen aan de westzijde van de Steekterbrug. Nu is het de bedoeling om de brug over enkele jaren (2019?) te vervangen. Een ideale gelegenheid dus om dit fietsknelpunt op te lossen.

De plannen

De plannen voor de nieuwe brug, bevatten de volgende onderdelen:

Verdwijnen fietspad aan oostzijde Steekterbrug

De Fietsersbond is blij dat er een fietsroute komt aan de westzijde van de Steekterbrug. Jammer vinden we wel dat het fietspad aan de oostzijde van de brug verdwijnt. Doorgaande fietsers tussen bijvoorbeeld Ter Aar en Boskoop zullen daardoor een langere route krijgen.

We hebben dit diverse keren bij de provinciale plannenmakers aangekaart, waarbij we vroegen hoeveel fietsers er benadeeld zouden worden door het opheffen van het fietspad aan de oostzijde van de brug. De provincie had die cijfers niet paraat, en verwees naar de gemeente. De gemeente wist ook van niets, en de provincie zou nog eens gaan kijken of er toch cijfers waren. Niets meer van gehoord.

Daarom heeft de Fietsersbond op de donderdagen 11 en 18 september 2014, tussen 07:30 en 09:00, zelf maar een telling gehouden van fietsers in de buurt van de Steekterbrug. Opvallendste resultaten daarvan waren:

Vanwege het laatste punt heeft de Fietsersbond besloten om niet meer te pleiten voor handhaving van een fietspad aan de oostzijde van de brug. Er zijn namelijk veel meer fietsers die profiteren van een fietsroute aan de westzijde: niet alleen de fietsers tussen de wijken Gouwsluis en Berendrecht, maar ook bijvoorbeeld de fietsers bij het eerste punt van de telling (tussen Steekterweg en Oranje Nassaubrug).

Parallelweg vs. fietspad

De Fietsersbond is er niet blij mee dat er aan de westzijde een parallelweg komt in plaats van een vrijliggend tweerichtingsfietspad. De landbouwvoertuigen die op de parallelweg mogen rijden, kunnen door hun massa, omvang en snelheid, gevaarlijk zijn voor de fietsers. De bewoners van de Kortsteekterbuurt maken zich op hun beurt grote zorgen over de veiligheid en de leefbaarheid van hun buurt, wanneer de landbouwvoertuigen via de Kortsteekterbuurt naar de Kortsteekterweg moeten.

Conclusie Fietsersbond: Het kan beter

Hoewel er goede aspecten aan het plan voor de nieuwe Steekterbrug zitten, kan het volgens de Fietsersbond op diverse punten beter. We hebben daarom op 18 november 2014 een brief met suggesties naar de provincie gestuurd.

Bekeuringen en hekjes Steekterbrug `flauw'

De politie deelt sinds de zomer van 2013 bekeuringen uit aan fietsers op het voetpad aan de westzijde van de Steekterbrug. Inmiddels zijn er ook hekjes neergezet. De Fietsersbond vindt dit een flauwe actie.

Omdat je op de officiele fietsroute tussen Gouwsluis en Berendrecht nu nog veel slingers moet maken en drie keer omhoog en omlaag moet, maakten veel fietsers in de praktijk gebruik van de voetpaden op de Hefbrug en de Steekterbrug. Deze liggen namelijk, anders dan de fietspaden, aan de `binnenzijde' van de route, zodat je direct van de ene naar de andere brug kunt doorsteken. Dit werd jarenlang gedoogd, want iedereen snapt wel dat de officiele route bijzonder ongelukkig is.

We vinden het dan ook flauw van de politie om in juni 2013 ineens bekeuringen uit te gaan delen aan fietsers op het voetpad. Zogenaamd, lezen we in de krant, omdat er klachten waren binnengekomen. Het zal wel vooral zijn omdat er in de buurt enkele weken eerder een fietser is aangereden. Natuurlijk triest voor die fietser, maar om dan ineens te gaan bekeuren voor iets dat jaren gedoogd is, komt niet zo sterk over.

Inmiddels helpt de wegbeheerder (gemeente/provincie) een handje mee om om de fietsers daar weg te pesten. Een zigzag hekje aan de zuidkant van de brug moet het fietsen op het voetpad tegengaan. De Fietsersbond wordt hier niet blij van. Als ze toch hekjes wilden zetten, hadden ze dat misschien beter langs het voetpad op de Steekterbrug kunnen doen, als afscheiding met de autoweg, zodat er ook veilig gefietst kon worden...


Het hekje op het voetpad aan de zuidzijde van de Steekterbrug.


Laatste wijziging, 20 november 2014 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn