Alphen aan den Rijn niet genomineerd voor Fietsstad 2011

2 augustus 2011

Alphen aan den Rijn wordt geen Fietsstad 2011. Onderzoekers van het landelijk bureau van de Fietsersbond hebben vandaag vijf andere kandidaat-gemeenten genomineerd. Voor de Fietsersbond, afdeling Alphen aan den Rijn en omstreken komt dit niet geheel onverwacht. Erik Bruijn van de Fietsersbond: ``De laatste jaren heeft de gemeente veel gedaan om het fietsen in Alphen aan den Rijn te verbeteren. Er zijn echter nog veel verbeteringen nodig en mogelijk. Alphen aan den Rijn is nog niet klaar voor de titel Fietsstad 2011, maar als de gemeente in een hogere versnelling doorgaat met het verberen van fietsvoorzieningen, dan zijn wij er van overtuigd dat zij bij een volgende Fietsstadverkiezing een veel grotere kans maakt. Daarom roepen wij de gemeente op om voortvarend door te gaan met het verbeteren van het fietsklimaat.''

Fietsstad 2011

De verkiezing van de Fietsstad 2011 is een initiatief van de Fietsersbond. De titel wordt door een onafhankelijke jury toegekend aan de meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland. Er wordt hierbij gelet op alles wat er voor de fiets wordt gedaan, met extra aandacht voor het thema `onderweg naar school'. De genomineerde gemeenten zijn: Den Bosch, Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp. Op de website www.fietsstad2011.nl kunnen fietsers hun mening geven over de nominaties. Bezoekers kunnen ook stemmen op hun eigen favoriet. De winnaar wordt op 17 november bekend gemaakt.

Verbeterpunten

Elke gemeente die zich voor de verkiezing heeft aangemeld ontvangt van de Fietsersbond een rapport met lokale aanbevelingen. De Fietsersbond afdeling Alphen aan den Rijn en omstreken is erg benieuwd naar dit rapport en vraagt de gemeente Alphen aan den Rijn met de aanbevelingen aan de slag te gaan en het rapport te bespreken met de gemeenteraad. Vooruitlopend hierop meldt de Fietsersbond dat het belangrijk is dat de gemeente de komende jaren vooral investeert in de volgende verbeteringen:

Fietsen naar school

``Fietsen naar school in een vertrouwde omgeving is een belangrijke manier om ervaring op te doen met fietsen en met verkeer. De gemeente is zich hier gelukkig wel van bewust. Om te zorgen dat mensen van alle leeftijden blijven fietsen is het ook van belang om te kijken naar de fietsroutes naar belangrijke bestemmingen zoals winkelcentra, openbaar vervoer, sportaccommodaties en andere publieke voorzieningen,'' zo vindt Erik Bruijn van de Fietsersbond. ``Wij hopen samen met de gemeente daar verder aan te werken.''

Veiliger en plezieriger fietsen door Fietsstadverkiezing

De Fietsersbond organiseerde al enkele malen (2000, 2002 en 2008) Fietsstadverkiezingen. De verkiezingen hebben als doel gemeenten met een goed fietsbeleid in het zonnetje te zetten en anderen te stimuleren het beter te doen. Dit leidde achtereenvolgens tot de winnaars Veenendaal, Groningen en Houten. Maar het belangrijkste is dat heel veel gemeenten de aanbevelingen van de Fietsersbond hebben opgevolgd en dat het in veel steden veiliger en plezieriger is geworden voor fietsers.

De gemeenten die zich kandidaat hadden gesteld

In alfabetische volgorde:
Alphen aan den Rijn, Breda, Culemborg, Delft, Den Bosch, Doetinchem, Goes, Groningen, Harderwijk, Houten, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Pijnacker-Nootdorp, Roermond, Smallingerland, Zoetermeer.

Verwijzingen


Laatste wijziging, 2 augustus 2011 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn