Fietsverlichtingsactie 2016     

Op (en rond) zaterdag 5 november 2016 is in de regio Holland Rijnland de jaarlijkse fietsverlichtingsactie gehouden. We hebben op deze zaterdag een stand ingericht bij De Vest in Alphen aan den Rijn, naast de tijdelijke bewaakte fietsenstalling, tegenover de zaterdagmarkt. Verder werkten tientallen rijwielhandelaren in de regio mee aan de actie. Op al deze locaties konden fietsers die dag (of op 29 oktober) hun verlichting gratis laten controleren, en zo nodig laten repareren.

Wellicht mede door het weer was de aanloop bij de stand minder groot dan in voorgaande jaren. Toch hadden we hier nog een kleine 50 klanten. Bij de zes Alphense rijwielhandelaren die meededen aan de actie kwamen in totaal nog eens ongeveer 60 klanten voor de actie.

Bij de deelnemende rijwielhandelaren kreeg men in de week van 7-12 november nog 10% korting op de totale kosten voor reparatie van fietsverlichting (materiaal + arbeidskosten). Details over het hoe en wat van de actie vindt u in een uitgebreide versie van het persbericht over de actie.


De stand bij De Vest op de actiedag.

Cijfers fietsverlichting Alphen aan den Rijn

Ook in het winterseizoen 2016-2017 (september 2016 tot en met maart 2017) is er weer geteld hoeveel mensen in Alphen aan den Rijn met en zonder verlichting fietsen. De eindstand is:

1 2 3
Totaal 1597 379 120 (samen 2096)
76,2% 18,1% 5,7% (samen 100%)

Er wordt alleen gekeken naar de lamp die je direct ziet bij het passeren van een fiets: voorlamp bij tegemoetkomende fietsers, en achterlamp bij fietsers die je achterop rijdt of door wie je wordt ingehaald.
Kolom 1 bevat het aantal fietsers waar deze lamp brandde en aan de voorschriften voldeed.
Kolom 2 bevat het aantal fietsers waar deze lamp niet brandde.
Kolom 3 bevat het aantal fietsers waar deze lamp brandde, maar niet aan de voorschriften voldeed, b.v. een groen voorlicht, een knipperend achterlicht of een te zwak lampje.

Voor de details van deze telling, kijk hier.

Landelijke campagne

De fietsverlichtingsactie in onze regio sluit aan bij de landelijke fietsverlichtingscampagne van de Fietsersbond, en de campagne van de ROV's onder het motto `Ik val op'.

Persbericht


Andere verwijzing


Laatste wijziging, 13 oktober 2017 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn