Voorstel kunstwerk Raoul Wallenbergplein

(nieuw, 7 augustus 2018)
De gemeente Alphen aan den Rijn wil het blauwe kunstwerk midden op het Raoul Wallenbergplein vervangen. Daartoe heeft ze een oproep aan kunstenaars gedaan om voorstellen voor een nieuw kunstwerk in te dienen. De Fietsersbond had ook wel een idee, en dat hebben we ingediend. Helaas zijn we niet geselecteerd om ons voorstel uit te werken.


Voorrang voor de fiets op het Raoul Wallenbergplein.

Van statisch naar dynamisch

De bedoeling is het bestaande open, transparante kunstwerk A Dark Limousine Exit (1992) van Ernst Hazenbroek uit te breiden met een door wind beweegbaar aan staalkabels opgehangen open structuur (een fiets) welke is beletterd met de wervende tekst voorrang voor de fiets.

De relevantie van de fiets op deze plek behoeft weinig toelichting. Elke Alphenaar heeft hier wel herinneringen. (Die van de kunstenaar is bijvoorbeeld dat zijn dochter op een vorige versie van deze rotonde door een rechtsafslaand bestelbusje is gesneden en ten val is gebracht. (Omstanders waren zeer behulpzaam, het busje hebben zij helaas niet kunnen achterhalen)). Met het fietsactieplan van de gemeente en de duidelijke aanwezigheid van het onderwerp fiets in het collegeprogramma is verdere toelichting over de relevantie en identiteit overbodig.

Door gebruik te maken van een goed opgeknapte tweedehands stadsfiets met gesloten kettingkast uit de fietswerkplaats De Meerkoet en het gebruik van aluminium belettering is de duurzaamheid verzekerd, alhoewel het erg waarschijnlijk is dat de fiets eerder zal moeten worden vervangen dan de ijzersterke staalconstructie er omheen.


Laatste wijziging, 7 augustus 2018 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn