Onderzoek fietspad N462

De provincie Zuid-Holland wil ook in 2014 bij een aantal provinciale wegen groot onderhoud verrichten. Voorafgaand daaraan vroeg ze aan fietsers en automobilisten hoe zij de betreffende wegen beleven. En wat er in hun ogen beter kan. Een goed initiatief natuurlijk, waar ook de Fietsersbond graag aan mee deed. Onze afdeling onderzocht op donderdag 12 mei 2011 de fietsroute langs de N462 (Schilkerweg), tussen de N460 (Westkanaalweg, Papenveer) en de N231 (Nieuwveenseweg, Nieuwveen). Hieronder onze antwoorden op de vragen van de provincie, ge-illustreerd met foto's.

Het belangrijkste gesignaleerde knelpunt (de aansluiting van de Schilkerweg op de Westkanaalweg) wordt overigens al in de loop van 2011 opgelost. Dan ondergaat de Westkanaalweg namelijk groot onderhoud, en komt er ook voor de fietsers een soepele bocht naar de Schilkerweg. Hierbij hebben de fietsers voorrang op automobilisten die af willen slaan naar het noordelijke stuk van de Westkanaalweg of die daar vandaan komen.

Verder levert het grote onderhoud aan de Westkanaalweg nog een tweede grote verbetering voor fietsers op: tussen Aardam en de Hertog van Beijerenstraat komen er op de Westkanaalweg fietssuggestiestroken. Dan worden de automobilisten extra geattendeerd op de aanwezigheid van fietsers op dit stuk van de weg, waar immers een vrijliggend fietspad ontbreekt. (nieuw, 8 juli 2011)

Vragen en antwoorden belevingsonderzoek

En verder...

Aan het eind van de route stonden nog twee opvallende ANWB-wegwijzers:


Kandidaat voor de Rare Frats van de Vogelvrije Fietser: fietsers naar Nieuwkoop en Gouda worden rechtsaf gestuurd, het gras in van de berm van de N462. (Bij de kruising van de Schilkerweg met de Schoterweg.)


Nog een kandidaat voor de Rare Frats van de Vogelvrije Fietser: fietsers naar onder andere Nieuwveen worden rechtsaf gestuurd tegen een afzetting van rood-witte planken. (Bij de aansluiting van het fietspad vanuit Zevenhoven op de Nieuwveenseweg.)

Ten slotte is het fietspad van de rotonde met de N231 naar Zevenhoven wel erg smal voor een tweerichtingspad: ongeveer 2,0 meter.


Laatste wijziging, 18 oktober 2013 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn