Wat we doen

De activiteiten van de landelijke Fietsersbond vindt u hier.

De afdeling Alphen aan den Rijn e.o. geeft hier plaatselijk (in de gemeentes Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop) uitvoering aan. Wij spreken wegbeheerders aan op ongewenste situaties, We denken mee met de gemeente bij het opstellen en uitvoeren van plannen. Daarbij komen we op voor de veiligheid en de belangen van de lokale fietsers.

Veel van dit werk bestaat uit het melden van zaken die beter kunnen voor fietsers bij de gemeente. In 2009 hebben wij een knelpuntennota opgesteld voor de (inmiddels oude) gemeente Alphen aan den Rijn. Aan de hand hiervan zijn in goede samenwerking met de gemeente veel zaken opgelost of sterk verbeterd. In november 2018 bedroeg het percentage opgeloste knelpunten ruim 76%. Daarbij moet ook bedacht worden dat er de nodige problemen bij zitten die niet zomaar even op korte termijn kunnen worden opgelost. Inmiddels werd het wel tijd voor een update van de knelpuntenlijst, en dan meteen voor de gehele, huidige gemeente Alphen aan den Rijn (inclusief Boskoop en Rijnwoude). Deze hebben we in december 2018 gepresenteeerd.

Voor de meeste fietsers al lang de gewoonste zaak van de wereld, maar de Fietsersbond heeft grote inbreng gehad bij een fietsvriendelijke inrichting van de nieuwe stationsomgeving in Alphen aan den Rijn.

Jaarlijks organiseren wij in het najaar, samen met gemeenten en rijwielhandelaren, de grote regionale fietsverlichtingsactie, waarbij verlichting gecontroleerd en in orde gemaakt wordt. Elk jaar maken enkele honderden fietsers hier weer gebruik van. Daarmee is de fietsveiligheid zeer gediend!

Dit is nog maar een kleine greep uit onze activiteiten. Voor een uitgebreider overzicht zie het tabblad "Nieuws".


Indien u dit werk wilt steunen en nog geen lid bent van de Fietsersbond, begin dan met rechtsboven op de link "Lid worden" te klikken. Hoe meer leden we hebben, hoe sterker onze stem klinkt en hoe meer we kunnen doen.