Fietsverlichtingsactie 2020

Op zaterdag 31 oktober wordt de jaarlijkse fietsverlichtingsactie gehouden. Op die dag kunnen fietsers bij tientallen rijwielhandelaren in onze regio hun verlichting gratis laten controleren, en zo nodig laten repareren.

De dagen worden korter, en steeds vaker heb je 's ochtends of 's avonds je licht nodig op de fiets. Dan is het van belang dat die het ook doet. Om daarvoor te zorgen organiseren de Fietsersbond, VVN en gemeenten in de regio Holland Rijnland, in samenwerking met de rijwielhandelaren weer een fietsverlichtingsactie.

Op zaterdag 31 oktober kunnen fietsers bij tientallen rijwielhandelaren terecht om hun verlichting gratis te laten controleren. Als reparatie nodig is, hoeft alleen voor het materiaal betaald te worden -- geen arbeidsloon dus. In de week na de actiedag, van 2 t/m 7 november, geven de deelnemende rijwielhandelaren 10% korting op de totale kosten (materiaal + arbeidsloon) voor reparatie van de verlichting.

Vanwege corona zal er dit jaar (voor het eerst in 25 jaar) geen stand van de Fietsersbond zijn in het centrum van Alphen aan den Rijn. Gelukkig kan de actie bij de rijwielhandelaren wel gewoon doorgang vinden. Want ook in deze coronatijd kun je nog prima fietsen. Het is van belang dat je dat veilig kunt doen. Met je licht aan kun je eerder gezien worden door het andere verkeer, en kunnen ongelukken worden voorkomen.

Ook niet onbelangrijk: de BOA's en de politie voeren in het winterseizoen gerichte controles uit op het voeren van fietsverlichting. De boete voor fietsen zonder licht bedraagt EUR 55,--


De stand in het centrum van Alphen aan den Rijn in 2019.

De regionale fietsverlichtingsacties sluiten aan bij de campagne van de ROV's onder het motto AAN in het donker

Meer informatie:

Overzicht van acties en locaties

Deelnemende rijwielhandelaren


Voor meer informatie over de motivatie, de historie en/of de uitvoering van de fietsverlichtingsactie kunt u contact opnemen met , namens de Fietsersbond betrokken bij de organisatie. U kunt natuurlijk ook een van de rijwielhandelaren bezoeken.

De regels voor fietsverlichting

Wanneer moeten je lichten aan?
- 's Nachts (juridisch gesproken: tussen zonsondergang en zonsopkomst).
- Bij ernstig belemmerd zicht overdag, bijvoorbeeld bij dichte mist.

Wat is er verplicht?
- Wit of geel licht voor, rood licht achter.
- Licht moet recht vooruit/achteruit schijnen.
- Licht mag niet knipperen.
- Licht moet aan de fiets of bovenlichaam of rugzak bevestigd zijn (dus niet aan hoofd, armen of benen).
- Licht moet goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.
- Reflectie achterop (rood, niet driehoekig), op de trappers (geel) en op de zijkant van de wielen of banden (wit of geel).

Boetes

Ondeugdelijke verlichting € 55,--
Ondeugdelijke rode retroreflector € 35,--
Geen wielreflectie € 35,--
Geen trapreflectie € 35,--
Bron: Openbaar Ministerie, oktober 2020.

           

Verwijzingen


Laatste wijziging, 15 oktober 2020 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn