Fietsverlichtingsactie 2021

Op zaterdag 6 november vindt de jaarlijkse fietsverlichtingsactie plaats. Fietsers kunnen die dag op tientallen locaties in onze regio gratis hun fietsverlichting laten controleren en zo nodig laten repareren. Dit jaar is er ook weer een stand van de Fietsersbond in het centrum van Alphen aan den Rijn, en een week later op de markt in Boskoop.

Als het vroeger en langer donker wordt, is het extra belangrijk dat de verlichting op je fiets het doet. Zonder licht fietsen in het donker is gevaarlijk voor jezelf en vervelend voor andere weggebruikers. Om die boodschap uit te dragen, en om er concreet iets aan te doen, organiseren de Fietsersbond, VVN en de gemeenten in de regio Holland Rijnland, in samenwerking met de rijwielhandelaren, weer een fietsverlichtingsactie, inmiddels voor het 27e achtereenvolgende jaar.

Op zaterdag 6 november kunnen fietsers bij de deelnemende rijwielhandelaren terecht om hun verlichting gratis te laten controleren. Als reparatie nodig is, hoeft er alleen voor het materiaal betaald te worden -- geen arbeidsloon dus. Vorig jaar kon de stand van de Fietsersbond in het centrum van Alphen vanwege corona niet doorgaan. Dit jaar hopen we er weer te staan, aan De Vest, op de hoek van de bibliotheek. Daar kun je onder dezelfde voorwaarden terecht als bij de rijwielhandelaren. Ook is het mogelijk om bij de stand je postcode in de fiets te laten graveren.

Als je op 6 november geen tijd hebt om naar een van de locaties te komen, kun je in de week van 8 t/m 13 november nog bij dezelfde rijwielhandelaren terecht. Die geven dan 10% korting op de reparatie van fietsverlichting.

Op zaterdag 13 november zelf staat de Fietsersbond ook nog met een stand op de markt in Boskoop. Daar heb je dus een extra gelegenheid om je verlichting op orde te brengen. Ten slotte worden dit jaar in de loop van de maand november speciale promotieteams ingezet om passanten te attenderen op het belang van de fietsverlichting. We kunnen dus wel spreken van een maand van de fietsverlichting.

Goede verlichting is niet alleen goed voor de veiligheid. Je voorkomt er ook bekeuringen mee. Die bedraagt EUR 60,- voor ondeugdelijke verlichting. Bij ontbrekende reflectoren betaal je EUR 40,-. In beide gevallen exclusief administratiekosten. Misschien een extra reden...


De stand in het centrum van Alphen aan den Rijn in 2019.

De verlichtingsactie in onze regio sluit aan bij de landelijke campagne onder het motto AAN in het donker.

Meer informatie:

Overzicht van acties en locaties

Deelnemende rijwielhandelaren


Voor meer informatie over de motivatie, de historie en/of de uitvoering van de fietsverlichtingsactie kunt u contact opnemen met , namens de Fietsersbond betrokken bij de organisatie. U kunt natuurlijk ook een van de rijwielhandelaren bezoeken.

De regels voor fietsverlichting

Wanneer moeten je lichten aan?
- 's Nachts (juridisch gesproken: tussen zonsondergang en zonsopkomst).
- Bij ernstig belemmerd zicht overdag, bijvoorbeeld bij dichte mist.

Wat is er verplicht?
- Wit of geel licht voor, rood licht achter.
- Licht moet recht vooruit/achteruit schijnen.
- Licht mag niet knipperen.
- Licht moet aan de fiets of bovenlichaam of rugzak bevestigd zijn (dus niet aan hoofd, armen of benen).
- Licht moet goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.
- Reflectie achterop (rood, niet driehoekig), op de trappers (geel) en op de zijkant van de wielen of banden (wit of geel).

Boetes

Ondeugdelijke verlichting € 60,--
Ondeugdelijke rode retroreflector € 40,--
Geen wielreflectie € 40,--
Geen trapreflectie € 40,--
Bron: Openbaar Ministerie, oktober 2021.

           

Verwijzingen


Laatste wijziging, 29 oktober 2021 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn