Fietsverlichtingsactie 2023

Op zaterdag 4 november vindt de jaarlijkse fietsverlichtingsactie plaats. Fietsers kunnen die dag op tientallen locaties in de regio hun verlichting gratis laten controleren, en zo nodig laten repareren.

De dagen worden weer korter. Het is dus extra belangrijk dat de verlichting op je fiets het doet. Daarom organiseert de Fietsersbond, samen met de gemeenten en de rijwielhandelaren in de regio Holland Rijnland, ook dit jaar weer een fietsverlichtingsactie. Op zaterdag 4 november kun je terecht bij de stands van de Fietsersbond in Alphen aan den Rijn en Oegstgeest, en bij tientallen rijwielhandelaren in de regio. Daar kun je je fietsverlichting gratis laten controleren. Als reparatie nodig is, hoef je alleen voor het gebruikte materiaal te betalen - geen arbeidsloon dus. Bij de stand van de Fietsersbond in Alphen aan den Rijn kun je bovendien gratis je postcode in de fiets laten graveren.

Als je op 4 november geen tijd hebt, heb je de week daarna nog een kans. Van 6 t/m 11 november geven de deelnemende rijwielhandelaren 10% korting op de totale kosten (materiaal plus arbeidsloon) voor reparatie van de verlichting.

Met werkende fietsverlichting ben je beter zichtbaar in het donker. Dat voorkomt ongelukken, en ergernis bij andere weggebruikers. De regionale fietsverlichtingsactie sluit aan bij de landelijke campagne onder het motto AAN in het donker. Ze wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland.

Het is de bedoeling dat de politie na de actie gericht gaat controleren op werkende verlichting. Als je in het donker zonder verlichting fietst, riskeer je een boete van EUR 60,-. De boete voor ontbrekende reflectoren bedraagt EUR 40,-. Misschien een extra reden...


Inspectie van fietsen bij de stand in Alphen aan den Rijn in 2021.

Meer informatie:

Overzicht van acties en locaties

Deelnemende rijwielhandelaren


Voor meer informatie over de motivatie, de historie en/of de uitvoering van de fietsverlichtingsactie kunt u contact opnemen met , namens de Fietsersbond betrokken bij de organisatie. U kunt natuurlijk ook een van de rijwielhandelaren bezoeken.

De regels voor fietsverlichting

Wanneer moeten je lichten aan?
- 's Nachts (juridisch gesproken: tussen zonsondergang en zonsopkomst).
- Bij ernstig belemmerd zicht overdag, bijvoorbeeld bij dichte mist.

Wat is er verplicht?
- Wit of geel licht voor, rood licht achter.
- Licht moet recht vooruit/achteruit schijnen.
- Licht mag niet knipperen.
- Licht moet aan de fiets of bovenlichaam of rugzak bevestigd zijn (dus niet aan hoofd, armen of benen).
- Licht moet goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.
- Reflectie achterop (rood, niet driehoekig), op de trappers (geel) en op de zijkant van de wielen of banden (wit of geel).

Boetes

Ondeugdelijke verlichting € 60,--
Ondeugdelijke rode retroreflector € 40,--
Geen wielreflectie € 40,--
Geen trapreflectie € 40,--
Bron: Openbaar Ministerie, oktober 2023.

           

Verwijzingen


Laatste wijziging, 7 november 2023 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn