Fietsverlichtingsactie 2018            

(aangepast, 20 april 2019)
Op zaterdag 3 november heeft de jaarlijkse fietsverlichtingsactie plaatsgevonden. Op tientallen plaatsen in de regio konden fietsers die dag gratis hun fietsverlichting laten controleren en zo nodig laten repareren. Bij reparatie hoefde alleen het materiaal betaald te worden. Het was mooi weer, en het was dan ook weer een gezellige drukte bij de stand van de Fietsersbond, aan Aarplein-De Vest in Alphen aan den Rijn. Alles bij elkaar hebben we 80 fietsers ontvangen, en weer van werkende verlichting voorzien.

Bij de deelnemende rijwielhandelaren kreeg men in de week van 5-10 november nog 10% korting op de totale kosten voor reparatie van fietsverlichting (materiaal + arbeidskosten). Bij de negentien rijwielhandelaren in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop kwamen in totaal ongeveer 225 klanten voor de actie, waarvan ongeveer 90 bij de zes rijwielhandelaren in de kern Alphen aan den Rijn. Details over het hoe en wat van de actie (inclusief alle deelnemende rijwielhandelaren) vindt u in een uitgebreide versie van het persbericht over de actie.


Gezellige drukte bij de stand aan Aarplein-De Vest op zaterdag 3 november.

Nieuw: fietsverlichtingsactie bij Hockey Club Alphen

(nieuw, 19 oktober 2018)
Jongeren vormen een belangrijke doelgroep voor de fietsverlichtingsactie. Zij gaan immers vaak met de fiets naar school of de sportclub. In de winter kan het 's ochtends, op weg naar school, nog lang donker zijn. En 's avonds, naar de training van de sportclub, kan de zon al lang weer onder zijn.

Daarom organiseren we dit jaar voor het eerst een extra fietsverlichtingsactie, samen met Hockey Club Alphen. Op zaterdag 10 november, wanneer de jeugd zijn wedstrijden speelt, gaan we tussen 10.30 en 14.30 uur, fietsverlichting controleren en zo nodig repareren. We doen dit samen met mensen van HC Alphen, op het terrein van de club, bij het clubhuis, Olympiaweg 3 in Alphen aan den Rijn.

We werken onder dezelfde voorwaarden als een week eerder op onze stand in het centrum: bij reparatie hoeft alleen het materiaal betaald te worden. Uiteraard helpen we ook ouders of andere bezoekers van de club. Zo bereiken we nog meer fietsers met de actie!

Cijfers fietsverlichting Alphen aan den Rijn

Ook in het winterseizoen 2018-2019 (september 2018 tot en met maart 2019) hebben we weer geteld hoeveel mensen in Alphen aan den Rijn met en zonder verlichting fietsen. De eindstand is:

1 2 3
Totaal 1747 405 147 (samen 2299)
Totaal 76.0% 17.6% 6.4% (samen 100.0%)

Er wordt alleen gekeken naar de lamp die je direct ziet bij het passeren van een fiets: voorlamp bij tegemoetkomende fietsers, en achterlamp bij fietsers die je achterop rijdt of door wie je wordt ingehaald.

Voor de details van deze telling, kijk hier.

Landelijke campagne

De regionale fietsverlichtingsacties sluiten aan bij de campagne van de ROV's onder het motto `Ik val op!'.

Persbericht


Andere verwijzing


Laatste wijziging, 20 april 2019 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn