Geslaagde fietsverlichtingsactie     

(aangepast, 23 november 2017)
Op (en rond) zaterdag 28 oktober 2017 is in de regio Holland Rijnland de jaarlijkse fietsverlichtingsactie gehouden. We hebben op deze zaterdag weer een stand ingericht bij De Vest in Alphen aan den Rijn, naast de tijdelijke bewaakte fietsenstalling, tegenover de zaterdagmarkt. Verder werkten tientallen rijwielhandelaren in de regio mee aan de actie. Op al deze locaties konden fietsers die dag (of op 4 november) hun verlichting gratis laten controleren, en zo nodig laten repareren. Bij reparatie hoefde alleen het materiaal betaald te worden.

Het was weer ouderwets druk bij de stand aan De Vest. We telden 84 klanten voor de verlichting. Inclusief mensen die alleen kwamen om hun postcode in de fiets te graveren kwamen we op ongeveer 90 klanten. Het bewolkte weer hield de mensen dus niet tegen. Met hulp van de vrijwilligers van VVN konden we de drukte gelukkig wel aan. Zo werd het weer een geslaagde dag!

Bij de deelnemende rijwielhandelaren kreeg men in de week van 30 oktober-4 november nog 10% korting op de totale kosten voor reparatie van fietsverlichting (materiaal + arbeidskosten). Bij de twintig rijwielhandelaren in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop kwamen in totaal ongeveer 340 klanten voor de actie, waarvan ongeveer 125 bij de zes rijwielhandelaren in de kern Alphen aan den Rijn. Details over het hoe en wat van de actie (inclusief alle deelnemende rijwielhandelaren) vindt u in een uitgebreide versie van het persbericht over de actie.


De stand bij De Vest in Alphen den Rijn.

Cijfers fietsverlichting Alphen aan den Rijn

Ook in het winterseizoen 2017-2018 (september 2017 tot en met maart 2018) is er weer geteld hoeveel mensen in Alphen aan den Rijn met en zonder verlichting fietsen. De eindstand is:

1 2 3
Totaal 1319 414 154 (samen 1887)
69.9% 21.9% 8.2% (samen 100%)

Er wordt alleen gekeken naar de lamp die je direct ziet bij het passeren van een fiets: voorlamp bij tegemoetkomende fietsers, en achterlamp bij fietsers die je achterop rijdt of door wie je wordt ingehaald.
Kolom 1 bevat het aantal fietsers waar deze lamp brandde en aan de voorschriften voldeed.
Kolom 2 bevat het aantal fietsers waar deze lamp niet brandde.
Kolom 3 bevat het aantal fietsers waar deze lamp brandde, maar niet aan de voorschriften voldeed, b.v. een groen voorlicht, een knipperend achterlicht of een te zwak lampje.

Voor de details van deze telling, kijk hier.

Landelijke campagne

De fietsverlichtingsactie in onze regio sluit aan bij de landelijke fietsverlichtingscampagne van de Fietsersbond, en de campagne van de ROV's onder het motto `Ik val op'.

Persbericht


Andere verwijzing


Laatste wijziging, 19 oktober 2018 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn