Fietsverlichtingsactie 2017

Op zaterdag 28 oktober wordt de jaarlijkse fietsverlichtingsactie gehouden. Fietsers kunnen hun verlichting dan op vele lokaties in de regio laten controleren en zo nodig laten repareren.

Nu de dagen weer korter worden, is het van belang dat de fietsverlichting in orde is. Daarmee ben je beter zichtbaar voor het overige verkeer, en voorkom je ergernis en ongelukken. Om dat te bevorderen, organiseren de Fietsersbond en de gemeenten in de regio Holland Rijnland, samen met tientallen rijwielhandelaren, op zaterdag 28 oktober de jaarlijkse fietsverlichtingsactie.

Bij stands van de Fietsersbond in Alphen aan den Rijn en Leiden, en bij de deelnemende rijwielhandelaren, kunnen fietsers die dag gratis hun verlichting laten controleren. Als reparatie nodig is, hoef je alleen het materiaal te betalen, en dus geen arbeidsloon. Bij de stand aan De Vest in Alphen aan den Rijn kun je ook de postcode in je fiets laten graveren. In de week na de actie, van 30 oktober-4 november, krijg je bij de deelnemende rijwielhandelaren nog 10% korting op de totale reparatie (materiaal + arbeidsloon) van de verlichting.

In Bodegraven-Reeuwijk is de actie een week eerder, op zaterdag 21 oktober, bij diverse rijwielhandelaren. In Oegstgeest is de actie juist een week later, op zaterdag 4 november. Op die laatste dag is er ook een stand van de Fietsersbond bij het Dorpscentrum aan de Lijtweg in Oegstgeest.

Als je zonder verlichting in het donker fietst, kun je een boete van EUR 55,- krijgen -- een extra reden om alles op orde te hebben. Voorafgaande aan de actie gaan in diverse gemeenten de BOA's de straat op, om fietsers met niet (goed) werkende verlichting te waarschuwen.


De stand bij De Vest in Alphen den Rijn in 2016.

De regionale fietsverlichtingsacties sluiten aan bij de landelijke fietsverlichtingscampagne van de Fietsersbond, en de campagne van de ROV's onder het motto `Ik val op'.

Meer informatie:

Overzicht van acties en locaties

Deelnemende rijwielhandelaren


Voor meer informatie over de motivatie, de historie en/of de uitvoering van de fietsverlichtingsactie kunt u contact opnemen met , namens de Fietsersbond betrokken bij de organisatie. U kunt natuurlijk ook een van de stands of rijwielhandelaren bezoeken.

De regels voor fietsverlichting

Wanneer moeten je lichten aan?
- 's Nachts (juridisch gesproken: tussen zonsondergang en zonsopkomst).
- Bij ernstig belemmerd zicht overdag, bijvoorbeeld bij dichte mist.

Wat is er verplicht?
- Wit of geel licht voor, rood licht achter.
- Licht moet recht vooruit/achteruit schijnen.
- Licht mag niet knipperen.
- Licht moet aan de fiets of bovenlichaam of rugzak bevestigd zijn (dus niet aan hoofd, armen of benen).
- Licht moet goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.
- Reflectie achterop (rood, niet driehoekig), op de trappers (geel) en op de zijkant van de wielen of banden (wit of geel).

Sinds 1 november 2008 is het officieel toegestaan om losse lampjes aan de romp te bevestigen. Het is dus niet meer verplicht dat de lampjes aan de fiets zelf vastzitten. Belangrijk is echter wel dat de lampjes goed zichtbaar zijn. Verder zijn lampjes aan armen en benen, knipperende lampjes en lampjes in de verkeerde kleur nog steeds niet toegestaan.

Boetes

Ondeugdelijke verlichting € 55,--
Ondeugdelijke rode retroreflector € 35,--
Geen wielreflectie € 35,--
Geen trapreflectie € 35,--
Bron: Openbaar Ministerie, september 2017.

Verwijzingen


Laatste wijziging, 20 oktober 2017 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn